Dieta kluczem do odporności organizmu

Jesień to czas, gdy nasza odporność wystawiana jest na próbę. Deszcz, wiatr i brak witaminy D to czynniki, które mogą przyczynić się do zachorowania. Warto więc zastosować odpowiednią profilaktykę, by uniknąć sezonowego przeziębienia i przymusowego chorowania w domu. Popularne hasło „jesteś tym, co jesz”, zawiera w sobie wiele prawdy. Dlaczego by więc nie spróbować pomóc sobie właśnie za pomocą odpowiednio zbilansowanych posiłków?

Dieta na jesienną chandrę

Jesienna dieta na wzmocnienie odporności powinna zawierać przede wszystkim produkty rozgrzewające i pobudzające układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami. Zalecane jest częste jedzenie zup warzywnych i rosołów, które skutecznie rozgrzeją organizm od środka, a także dostarczą energii. Najlepiej przygotować aromatyczny wywar np. z pora, buraków czy cebuli.

Dobrym pomysłem będzie także zupa dyniowa z dodatkiem energetyzującego imbiru i kurkumy. Warto także zdecydować się na ciepłe śniadania, które dodadzą nam sił na cały dzień – dobrym wyborem będzie np. pożywna jajecznica czy owsianka. Jeżeli chodzi natomiast o pojedyncze produkty, jakie powinniśmy spożywać – warto zwrócić uwagę przede wszystkim na te zawierające witaminę C i D, gdyż to one zapewnią naszemu organizmowi odpowiednią odporność i siłę do walki.

Najwięcej witaminy D zawierają tłuste ryby morskie – szczególnie zaś makrela i śledź. Mniejsze ilości tej witaminy możemy odnaleźć w jajach (a dokładniej w ich żółtkach), żółtym serze, a także grzybach – w szczególności w kurkach i pieczarkach. Jeżeli chodzi o witaminę C – znajdziemy ją np. w kiszonej kapuście, szpinaku, jagodach, kiwi czy owocach cytrusowych.

Prócz tych dwóch witamin, odporność skutecznie wzmocnią minerały takie jak cynk, selen i żelazo. Gdzie ich szukać? Żelaza przede wszystkim w mięsie, cynku w rybach, jajach i soi, natomiast selen zawierają przede wszystkim brokuły. Co jednak w sytuacji, gdy się odchudzamy? Tu sprawa nieco się komplikuje, gdyż dieta ma zarówno zapewniać nam składniki wzmacniające układ immunologiczny, jak i zapewniać spalanie tkanki tłuszczowej.

Którą dietę warto zastosować jesienią na odporność?

Dobrym pomysłem będzie zwrócenie się do specjalisty. Układając dietę sami, ryzykujemy, że nie będzie ona odpowiednio zbilansowana, a niedożywiony organizm nie będzie radził sobie z niekorzystną aurą i mnogością wirusów. Dietetyk Katowice zajmie się indywidualnie naszym przypadkiem i ułoży nam dietę zarówno odchudzającą, jak i zapewniającą wszystkie odpowiednie składniki w okresie jesiennej szarugi. Zdecydowanie warto skorzystać z profesjonalnych usług.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here